DOĞAL KAYNAK KULLANIMI
Paylaş
Biliyor Musunuz!
- Tükettiğimiz her şeyin bir su ayak izi bulunmaktadır. Yani üretimi aşamasında belli miktarlarda su kullanılmaktadır. Aşağıda bazı ürünlerin üretilmesi için kullanılan su miktarları verilmiştir.
ÜRÜN
HARCANAN SU (LİTRE)
1 kg et
15500
1 kg buğday
1300
1 kg pirinç
3400
1 kg peynir
5000
1 kg kahve
21000
1 kg çay
9200
1 adet hamburger
2325
1 çift ayakkabı
16600
1 adet tişört
2700
1 adet pantolon
10800
1 lt dizel yakıt
11000
1 adet yumurta
200
1 adet A4 kağıt
10
1 adet küp şeker
7,5
- Günlük doğrudan tükettiğimiz su miktarı ortalama 200 lt’dir. Tükettiğimiz ürünlerle birlikte dolaylı yoldan su tüketimimiz ise günlük yaklaşık 5 tondur.
- Türkiye su fakiri olan bir ülkedir. Kişi başı günlük su kaynağı miktarı yaklaşık 4 tondur. Bu rakam tükettiğimiz miktardan 1 ton daha azdır. 20 yıl önce Türkiye’de kişi başı günlük temiz su miktarı 10 tondu. Hem tüketim miktarlarımızın artması hem de nufüs artışı sebebiyle su kaynaklarımız sadece 20 yılda %60 azaldı.
- Temiz su kaynağı miktarı kişi başı 2,5 ton/gün değerinin altına inen Güney Afrika’da günlük su kullanımı 25 litre ile kısıtlandı. Su kıtlığı için belirlenen uluslararası sınır değer kişi başı 2,7 ton/gün’dür.
- Dünya’nın kendini yenileme hızından daha fazla tüketiyoruz. İnsanoğlu 29 Temmuz 2019 tarihinden itibaren yerkürenin sunduğu tüm doğal kaynakları kullanma sınırlarını doldurdu ve bu tarihten itibaren "krediyle" yaşamaya başladı. Her yıl bu tarih daha erken doluyor. Şu anki tüketim hızımıza göre 1.7 dünya gerekiyor.